Intocht SINTERKLAAS 2005
Sneek, 12-11-2005
©2005 by REMEPRO

KLIK HIER VOOR DEEL 2

Sint komt aan in Snits

Afgelopen zaterdag was het weer zover, menig kind had er al slapeloze nachten van gehad. Sinterklaas kwam weer aan in Nederland. Zette hij vorig jaar nog voet aan land in Alkmaar, dit jaar had het Friese Sneek de grote eer om de Goedheiligman te verwelkomen. ’s Ochtends vroeg stonden de eerste mensen al te wachten aan de kades bij de mooie Waterpoort, en ook langs de hekken waar de rijtoer zou langskomen was het al vroeg druk.

Alles en iedereen was er klaar voor. De muziekkorpsen speelden hun liedjes, de atletiekvereniging gaf een mooie demonstratie. Rik Hoogendoorn warmde het publiek op, terwijl Diewertje Blok vanuit de studio de 1,8 miljoen televisiekijkers toesprak. Het enige wat nog ontbrak was de sint zelf. Rond tien over twaalf kwam er dan eindelijk een boot door de sluis heen. Het was alleen niet de grote stoomboot, maar een klein bootje met de naam Pakjesboot 7 1/2. Aan boord ook niet de Sint, maar slechts Hoofdpiet en Wegwijspiet. Rik verwelkomde de pieten, en vroeg hen waar de boot met Sinterklaas bleek. Het antwoord van de pieten deed vele kinderharten even overslaan: Ze hadden Sinterklaas in Spanje achter gelaten, hij was te druk om naar Nederland te komen. Op de vraag waar alle kadootjes dan waren antwoordde Hoofdpiet: In deze zak, de mobieltjes worden ten slotte steeds kleiner…

Paniek alom dus… Burgemeester Arno Blok spoedde zich naar het stadhuis, waar hij in crisisberaad ging, en de kinderen scandeerden massaal de naam van Sinterklaas. Rond half één was het dan toch eindelijk zo ver. Onder het geluid van de stoomtoeters komt Pakjesboot 12 Sneek binnenvaren. Aan boord van het feestelijk aangeklede schip staan een groot aantal zwarte pieten, het dubbele van wat er normaal mee gaat, en natuurlijk Sinterklaas zelf. Rik verwelkomt de Sint, en loco burgemeester Bargboer heet de sint welkom in Fryslân. Vergezeld door Paardenpietje komt dan ook de schimmel Amerigo om de hoek, samen met zijn zoontje Pegasus. Sinterklaas is blij Amerigo weer te zien, en bestijgt het edele dier.

Dan kan de rijtoer beginnen. Vijftigduizend mensen staan rijendik langs de dranghekken om de Sint te zien, of hem een hand of een tekening te geven. Opeens lijkt iedereen weer klein, menig volwassene drukt een kind opzij, om zelf maar zo ver mogelijk naar voren te komen. De vele zwarte pieten vullen ondertussen menig kinderhand met pepernoten of speculaas. Onderweg zijn er diverse activiteiten, zoals pakjes werpen in een schoorsteen. Ook Sinterklaas zelf laat nog even zien dat hij wel oud is, maar zeer zeker niet versleten. Als een volleerd korfballer werpt hij de kadootjes richting de schoorsteen. Na een ruim half uur arriveert de stoet op het Martinikerkhof, waar het tjokvol staat met mensen. Op het podium gaat de Sint in een grote troon zitten, omringd door Hoofdpiet en Wegwijspiet, Rik en burgemeester Arno Blok. De laatste spreekt een woord van welkom in het Fries, wat niet door iedereen in het publiek gewaardeerd word. Een aantal kinderen mag op het podium komen en de Sint een handje geven en een liedje zingen. Het slot werd een vrolijk tafereel. Terwijl een zangeres tot drie keer toe haar liedje zong, danste het gezelschap uit Spanje vrolijk rond, waarbij ook Sinterklaas zelf losjes in de heupen bleek te zijn. De Sint bedankte alle kinderen voor hun tekeningen en brieven, en beloofde dat hij bij zo veel mogelijk huizen langs zou gaan.

Toen het officiële programma, en daarmee ook de televisie uitzending er op zat, ging het gezelschap naar binnen. Terwijl de meeste zwarte pieten naar de brandweerkazerne gingen voor een kop koffie, of warme chocolademelk, ging Sinterklaas met 5 van zijn pieten de Martinikerk binnen, waar de intocht informeel werd afgesloten. In de kerk waren verder zo’n 20 kinderen, gemeenteraadsleden en de media aanwezig. Het is gebruikelijk dat de plaats waar de intocht plaats vindt een kadootje aanbiedt aan Sinterklaas. Dit jaar was het wel een erg bijzonder kado. 2005 is het jaar van de vijftigste intocht die op televisie wordt uitgezonden. Ter gelegenheid hier van is “Het gouden boek van Sinterklaas” geschreven. In dit boek staan alle hoogtepunten en memorabele momenten van de intochten beschreven. Was het vroeger Mies Bouwman (‘Ach gut, vrouwtje Bouwman’) die de eer had om de Goedheiligman welkom te heten, later werd het Aart Staartjes, en tegenwoordig zoals gezegd Rik Hoogendoorn. Al met al een erg leuk boek, wat door de Sint en zijn pieten met veel enthousiasme werd ontvangen. Op de vraag van SBS6 Hart van Nederland of de Sint nog iets had meegekregen van de paniek rond het wel of niet komen naar Nederland antwoordde hij dat er geen moment sprake was geweest van paniek, wat bevestigd werd door Hoofdpiet. Kim Lyan van der Mey kreeg in haar gesprek voor Jetix met de Sint nog 3 stevige zoenen, die zij blozend in ontvangst nam.

De Hoofdpiet was intussen bij de kinderen gaan zitten, om hun voor te lezen uit het zojuist ontvangen boek. Sinterklaas zelf was ondertussen voor iedereen beschikbaar voor een praatje, een handtekening of een foto, waar zowel de kinderen als de volwassenen gretig gebruik van maakten. Na een laatste foto met Paardenpietje, Hoofdpiet en “Recht zo die gaat” Wegwijspiet was het dan echt afgelopen in Sneek. Terwijl bij de uitgang vele ouders en kinderen met fotocamera’s klaar stonden om nog een laatste glimp op te vangen van de man met de rode mijter, was deze alweer gevlogen. Waarheen en via welke uitgang? Dat weet niemand…

KLIK HIER VOOR DEEL 2  Aanbevolen links:

Website Sinterklaasjournaal

Sinterklaaspagina Kennisnet


TERUG NAAR DE INDEX VAN Event Foto Site

advertentie