Courchevel - Brian็on
Elfde etappe, 13 juli 2005Vandaag begon met de beklimming van de Col de la Madeleine

Op de top maakte de brandweer een vuurtje voor de BBQ

Een slingerweggetje naar de top, op 2000mtr hoogte

Als tweede stond de Col du Telegraphe op het menu

Alsof het nog niet genoeg was, moest ook de Calibier beklommen worden

Een mooie omgeving, maar om 'even' naar boven te fietsen...

Uiteraard weer vele amateurrenners, en vele fans, letterlijk op het randje van de afgrond

Sommige stukken waren echt steil


Na de top van de Calibier een lange afdaling naar de finish

We hadden niet veel hoger gemoeten, dan hadden de sneeuwkettingen om gemoeten

De pers verzamelde zich weer achter de finish in Briancon

Het publiek was er weer klaar voor

Vinokoerov kwam als eerste over de finish

Santiago Botero zat 1 seconde achter hem

Vinokoerov pakte 1'15 terug op Armstrong

In de 'groep Armstrong' zaten oa Julich, Mazolleni, Evans

Zo ook Leipheimer en Totschnig

Basso en Valverde

Valverde dus ook weer bovenin de uitslag (11e)

De groep bestond uit 26 renners waarbij ook Rasmussen en Ullrich

5 mannen van Discovery zaten bij de eerste 28

Guerini en Piepoli sloten de groep

Piepoli en Hincapie

Ullrich bleef bij Armstrong in de buurt

Zubeldia

Joly, Goubert en Pereiro kwamen samen met Horner en Garzelli op 7'32 na de eerste groep, Casar zat daar nog tussen

Sastre

De camera's werden gericht op het podium

Ondertussen kwam Boogerd samen met Contador binnen op ruim 10 minuten

Julich

Goubert

Pereiro

Boogerd eerst aan het water

en dan gelijk de NOS weer te woord staan

Vinokoerov werd ondertussen gehuldigd als etappewinnaar

Armstrong bleef ruim in het geel ondanks de aanval van Vinokoerov

Een kus voor de rondemiss

Rasmussen blijft in de bolletjestrui

En nog steeds maar 38 seconden achter op Armstrong

Briancon ook morgen de startplaats

Valverde blijft in het wit

Nog even de witte trui van een handtekening voorzien

Turpin

Sevilla

Astarloza

Armstrong staat de pers te woord

Vinokoerov verschijnt ondertussen op de televisiesฉ2005 by REME!PRO


Vandaag reden de wielrenners een prachtige etappe door het Franse landschap. De 173 kilometer lange etappe voer over de Col de la Madeleine, de Col du Telegraphe en de Col du Galibier.

De nacht ervoor hadden al vele toeschouwers een mooi plekje uitgezocht om de volgende dag niets van het spektakel te hoeven missen. Ze brachten de nacht door in hun camper of tentje, aan de rand van de berg en in haarspeldbochten. Op de ochtend van de 11e etappe, heerste er dan ook al vroeg een gezellige sfeer rondom het parcours. Mensen aten stokbrood en dronken wijn, soms stond zelfs de barbecue al aan. Een aantal fanatiekelingen zorgden voor vertier in de vorm van muziek of een verkleedpartij.

Om 12.21 uur klonk het startschot in Courchevel. 172 rijders gingen van start. Na 6 kilometer kwam Boonen onfortuinlijk ten val. Hij stond echter snel weer op en reed verder. Hushovd en Dumoulin kwamen na 9 kilometer aan kop. Al snel hadden ze 55” voorsprong op het peloton. Pereiro liet het er niet bij zitten en zette de achtervolging in, gevolgd door Caucchioli. Uiteindelijk wisten ook Vinokourov, Mancebo, Martinez, Arrieta, Botero, Horner en Heras zich los te maken uit het peloton.

Bij de 25 kilometer lange klim, met een stijgingspercentage van 6,1%, naar de top van de 2000 meter hoge Col de la Madeleine, moesten Heras, Horner, Mancebo en Martinez afhaken. De voorsprong van Hushovd op de overige renners nam toe; 1’30” op de achtervolgers en 3’05” op het peloton. Tijdens de afdaling kwam Pereiro ten val, maar was niet gewond. Een aantal renners moest afhaken van de kopgroep en uiteindelijk bleven Botero, Martinez, Vinokourov en Peirero over.

75 kilometer na de start, bij de ravataillering, bleek het peloton echter langzaam in te lopen; de achterstand bedroeg nog 1’25”. In het peloton reden onder meer gele trui drager Armstrong, Hincapie, Ullrich, Basso, Sastre, Leipheimer, Moreau en Hushovd.

Nadat de renners, zonder te vertragen, een broodje, energiereep en energiedrankje genuttigd hadden, volgde al snel de 1566 meter hoge Col du Telegraphe. De beklimming hiervan bedroeg 12,5 kilometer met een stijgingspercentage van 6,7%. Bij aanvang van de klim lag het peloton twee minuten achter op de vier koplopers. Tijdens de klim moesten achtereenvolgens Martinez en Botero afhaken. Twee kilometer voor de top zette Botero echter weer aan en bereikte op deze manier als eerste de top, op de voet gevolgd door Vinokourov en Pereiro.

De hoogste top moest echter nog komen; de Col de Galibier. Een beklimming van 17,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%. Met z’n 2645 meter ligt deze top ver boven de boomgrens. Dat het er een stuk kouder was dan tijdens de rest van de etappe, bleek wel uit het feit dat verschillende renners onderweg een jack aantrokken. Bij de start van deze klim hadden Botero, Vinokourov en Pereiro en voorsprong van 3’30” op het peloton. Met nog 15 kilometer te klimmen moest Pereiro afhaken en ook Botero kon het tempo van Vinokourov niet bijhouden. Hij haakte af op 9,5 kilometer voor de top. Het peloton liep langzaam in op Vinokourov; zijn voorsprong bedroeg 5 kilometer voor het hoogste punt nog 2’55”.

Tijdens de laatste en lange afdaling kwam Botero weer bij Vinokourov. Met nog 25 kilometer voor de boeg, reden deze twee lange tijd zij aan zij. In de laatste 250 meter zette Vinokourov de sprint in, Botero volgde maar ‘Vino’ bleek te sterk en behaalde met een voorsprong van 20 meter zijn tweede overwinning deze tour. Botero kwam als tweede over de streep, na 1’15” gevolgd door onder andere Moreau, Julich en Leipheimer.

Armstrong kwam als zesde binnen en behoudt de gele trui. Ook Boonen (groen), Rasmussen (bolletjes) en Valverde (wit) mogen hun trui in ieder geval nog ้้n etappe houden.

Tekst: Mieke

Terug naar indexpagina