Agde - Ax 3 Domaines
Veertiende etappe, 16 juli 2005Vandaag mochten de bergen weer beklommen worden

Ook de toeschouwers begonnen aan de klim van zo'n 8 kilometer (1e catergorie)

De renners hadden er hier al 4 beklimmingen opzitten

De finish was iets na de top

Georg Totschnig kwam als eerste over de finish na 5h43'43"

Hij was 56 seconden sneller dan nummer twee:

Lance Armstrong, die 1'47 op Rasmussen uitliep

Ivan Basso kwam 2 seconden na Armstrong binnen

Basso

Floyd Landis

Kloden

Garzelli

Armstrong weer naar de dopingcontrole

Vinokoerov liet weer 2 minuten op Armstrong liggen

Jaksche

Julich

Pereiro Sio

Mazzoleni

Nardello

Oscar Sevilla

Een dolgelukkige Totschnig op het podium

De grootste overwinning in zijn carriere


Breukink kan ondanks de 51sec verlies op Armstrong trots blijven

Rasmussen

De fans van Lance

Popovych blijft de trotse drager van de witte trui

De eerste groep kwam op 21'28 binnen met oa Wegmann, Mayo, Azevedo en Commesso


Serrano

Lance weer op het podium

Zijn bloemen gingen dit keer naar de fans

Axel Merckx

Wegmann

De meest strijdlustigste renner van gister, Da Cruz

De in frankrijk nog steeds populaire 'man van de tussenstanden'©2005 by REME!PRO


De etappe van vandaag, de 14e alweer, voer van Agde, in het hart van de Languedoc, naar Ax-3-Domaines in de Pyreneeλn. De afstand van vandaag bedroeg 220,5 kilometer, waarmee de totale afstand die de renners tot op heden hebben afgelegd op 2425 kilometer komt.

Al vroeg klonk vandaag het startschot voor deze lange etappe. Een etappe met wederom een aantal klimmen erin van de 3e en 4e categorie en bijna bij de finish de 10 kilometer lange klim naar het skistation van Ax-3-Domaines (klim van de 1e categorie).

Na 7 kilometer waren het 15 rijders die los wisten te komen van het peloton. Tien van hen wisten hun voorsprong lange tijd vast te houden, onder hen Totschnig, Da Cruz, Garzelli en Grivko. Vijftig kilometer na de start had het peloton inmiddels een achterstand van 4’20”. Dit liep uiteindelijk op tot 9’50” bij het 153 kilometerpunt.

Aan het begin van de klim naar Ax-3-Domaines, wisten Totschnig en Garzelli los te komen van de kopgroep. Op dat moment zette Vinokourov de aanval in vanuit de kop van het peloton. Het grootste deel van de klim, reden Armstrong, Ullrich, Basso, Landis en Leipheimer gezamenlijk. Rasmussen reed daar ook bij maar kon het tempo niet bijhouden en moest afhaken. Hij wist dit groepje renner echter weer bij te halen tijdens de afdaling.

Met nog 5 kilometer te klimmen tot de top, liep Totschnig uit op Garzelli. Landis en Leipheimer moesten afhaken bij Armstrong, Ullrich en Basso. Ullrich ondernam nog een ontspanningspoging maar deze mislukte echter. Met nog 2 kilometer te gaan, zette Armstrong flink aan. Basso wist het tempo van de Texaan bij te houden. Het lukte hen echter in de laatste kilometers niet meer om Totschnig in te halen en uiteindelijk was hij het die na 5;43’43” als eerste over de finishlijn kwam.

Na 56” volgde gele trui-drager Armstong met in zijn kielzog Basso. Ullrich kwam 1’16” na de etappewinnaar binnen. Rasmussen volgde op 1’47”, waardoor Armstong zijn voorsprong op de nummer 2 in het klassement weer wist te vergroten (1’41”).

Tekst: Mieke

Terug naar indexpagina