Vooruitblik Tour 2008


Zaterdag 5 juli is het weer zover, de start van de Tour de France. Dit jaar wordt de 95ste verreden en zal gestart worden in de havenstad Brest, in Bretagne, het meest westelijke stukje van Frankrijk. De Tour begint dit jaar direct met een etappe over bijna 197km, en dus niet zoals gebruikelijk met een proloog: een korte tijdrit. De verwachting is dan ook dat de eerste dagen de gele trui zal wisselen tussen de winnaars van de sprints.

Bretagne is heuvelachtige streek, dus als een ploeg het aandurft kan er ook al een poging worden gedaan om een groepje vooruit te sturen om de gele trui te veroveren. Na drie etappes is op dinsdag de eerste tijdrit over een afstand van 29,5km. Naar verwachting zal hier het klassement gevormd worden voor de eerste week. Op woensdag vertrekt de karavaan vervolgens richting het centrum van Frankrijk, om vervolgens via het centraal massief richting het zuiden af te zakken waar op zaterdag Toulouse wordt bereikt. Hierna beginnen de eerste berg-etappes.

Natuurlijk wordt voorafgaand aan de Tour ook weer veel over doping gesproken. De schandalen van vorig jaar hebben er onder andere toe geleid dat dit jaar een groot aantal toprenners ontbreken. Door het niet uitnodigen door de Tour-directie van de Astana ploeg, ontbreekt bijvoorbeeld de winnaar van vorig jaar en de ronde van Italie 2008: Contador. Ook de nummer drie van vorig jaar, Levi Leipheimer is er om die reden niet bij. Verder ontbreken namen als Vinokourov en Rasmussen op de startlijst.

Men was er in Brest echter niet minder enthousiast door. De presentatie van de ploegen op donderdagavond in Brest werd door duizenden mensen van dichtbij gevolgd, en met veel enthousiasme. Per team kwamen de renners het podium op, om het applaus in ontvangst te nemen. Vervolgens werd een kort ritje door het centrum gemaakt, op laag tempo, waar het uitdelen van handtekeningen en het poseren voor foto’s de hoogste prioriteit had.

Vrijdag is voor al de volgers van de Tour een ‘tussendagje’. Bij het perscentrum is het een drukte van belang, waar iedereen samenkomt. Zo vinden er diverse persconferenties plaats, worden de perskaarten uitgereikt, komt de reclamekaravaan samen en stellen de sponsors zich voor. De laatste hand wordt gelegd aan de volgauto’s, ondanks de aanhoudende regen blijft men poetsen en zich druk maken of de stickers van de organisatie vast blijven zitten. In de perszaal zijn de journalisten fanatiek hun eerste stukjes aan het schrijven, en op zoek naar nieuwe schandalen. Zullen die deze Tour wederom naar boven komen? De komende drie weken zullen we het weten.

De Tour Foto Side is er tot de tijdrit van 8 juli bij, daarna wordt de Tour even verlaten, om op 19 juli, aan de voet van de Alpen, zich weer bij de karavaan te voegen en verslag te doen van de laatste week tot in Parijs. Zoals inmiddels gebruikelijk zal op de rustdagen en na de finish in Parijs, de weekoverzichten online gezet worden. Wij wensen jullie een mooie Tour 2008!


©2008 by REMEPRO.NLTerug naar indexpaginaAdverteren bij Daisycon


Het copyright van alle in deze site opgenomen foto's ligt bij REMEPRO.NL - Zonder schriftelijke toestemming is het niet toegestaan deze foto's te gebruiken.
Mocht je jezelf herkennen op een van deze foto's en daarom de foto van internet af willen of jezelf onherkenbaar gemaakt zien,
stuur ons dan een e-mail en e.e.a. zal zo snel mogelijk worden uitgevoerd.