Tour de France 2008
Week 1 - Een verrassende week


Op de eerste rustdag van Le Tour 2008 in Pau, is er even tijd om terug te blikken op de eerste week van de ronde van 2008. Vanaf de start in het meest westelijke puntje van Frankrijk, Brest, via centraal Frankrijk naar een hoogte van 1520 meter in de franse PyreneeŽn (Hautacam) kunnen we spreken van een verrassende Tour. En dan doelen we niet op het weer, dat meer regen dan zon met zich meebracht.

Natuurlijk was het al voor de start bekend, maar voor velen kwam het toch als verrassing dat deze Tour niet met een klassieke proloog begon, maar direct met een volwaardige etappe. Wat eveneens verrassend was: de finish in Plumelec was licht omhoog: waar traditioneel de eerste week van Le Tour in het teken staat van de massasprints, kwamen de sprintkanonnen er gelijk de eerste dag dus niet aan toe om hun benen te testen. Vlak voor de finish versnelde een van de favorieten van deze Tour, Alejandro Valverde, om zo de eerste gele trui van deze editie in ontvangst te kunnen nemen. In St.Brieuc konden de sprinters in de tweede etappe wel volop aan de bak, waarbij Hushovd zich weer eens als sterkste liet zien, maar de derde dag wederom een verrassing: een vroege ontsnapping van vier renners bleek voldoende om stand te houden tot de finish in Nantes, op 2.03min voor het peloton kwam Dumoulin als eerste over de streep. Zijn medevluchter Feilli had aan deze voorsprong voldoende om het geel over te nemen van Valverde. Had het peloton zitten slapen en zich misrekend, zodat de vluchters niet op tijd teruggepakt konden worden, of wilde geen enkele ploeg de druk van de gele trui vroeg in de Tour op zich nemen?

De eerste tijdrit van deze editie stond de vierde dag op de agenda. Een 29km lange rit over licht glooiend terrein, waarbij de onderlinge verschillen niet veel zouden verschillen. En die voorspelling klopte redelijk: Menchov reed een seconde sneller dan Voigt, Cancellara weer een seconde sneller dan Menchov, Kirchen en Millar reden exact gelijk, 15 seconden sneller dan Cancellara, en Evans zat daar tussenin. De grote verrassing van de dag was Stefan Schumacher. Alsof hij in een formule1 auto over het parcours scheurde, verpletterde hij de snelste tijd met 18 seconden, en nam het geel over van Feillu.

In de massasprint van woensdag naar Chateauroux, waarbij vluchter Fogondy maar vlak voor de finish werd teruggepakt, bleek Cavendish veruit de beste sprinter op het moment te zijn, Freire en Zabel achter zich latende. De dag erna kwamen de eerste bergjes in zicht. Op weg naar Super-Besse moesten twee cols van de 2e categorie overbrugd worden, waarbij de finish in Super-Besse op 1289mtr lag. De jonge Italiaan Ricardo Ricco reed in de laatste klim weg en pakte de dagoverwinning. Schumacher raakte bij een valpartij in de laatste kilometer betrokken en moest 28 seconden toegeven op Kim Kirchen en verspeelde daarmee zijn gele trui aan de Luxemburger, die wrang genoeg een aandeel in de valpartij had. Een heuvelachtig parcours op vrijdag voorkwam wederom een massasprint, de klassementsrijders bleven wel allemaal bij elkaar wat voor weinig verrassingen zorgde.

Op zaterdag kregen de sprinters op weg naar Pau wel weer de kans op een massasprint. Op 3km voor de finish was het peloton compleet, en werd de sprint ingezet. Met zijn versnelling op 200mtr voor de eindstreep zette Cavendish wederom iedereen in zijn hemd: met meer dan een fietslengte voorsprong pakte hij zijn tweede etappe-overwinning in deze Tour. De vierde plek van Freire was overigens wel genoeg om de groene trui, waarin hij al reed, officieel over te nemen van gele trui-drager Kim Kirchen. In de eerste bergetappe, met twee cols van de 1e categorie, nam Kirchen de groene trui echter weer over door als twaalfde over de finish te komen. Niemand die daar echt wakker van lag, want de verrassing van de dag was Ricardo Ricco. In de laatste beklimming reed ie op opermachtige wijze weg van de groep met favorieten, die op dat moment zoín 2 minuten achterstand hadden op vluchter Lang. Ogenschijnlijk zonder enig probleem passeerde hij Lang, om vervolgens op ruim een minuut voor de favorieten over de finish te gaan. Door zijn slechte tijdrit nog geen bedreiging voor de klassementsrijders, maar zijn manier van rijden roept bezorgdheid bij de anderen op.

Een dag voor de rustdag stond een echte bergrit op het programma: twee bergen van de buitencategorie, met de finish op de top van Hautacam. Al vanaf het officiŽle startpunt volgde de ene na de andere aanval. Freire zat goed in de eerste kopgroep en versterkte zijn groene trui, maar op de beklimming van de Col de Tourmalet begon de Tour pas echt. Grote verliezers van de dag waren Valverde en Cunego, grote winnaar de ploeg van Saunier Duval die na twee overwinningen van Ricco vandaag Piepoli als eerste over de streep zag komen. Frank Schleck leek door zijntopprestatie op het geel af te koersen, maar Cadel Evans, die Menchov niet uit het oog verloor, hield precies 1 seconde over om het geel over te nemen. Een oude mythe gaat, dat degene die op Hautacam de gele trui aantrekt, die ook in Parijs zal dragen. Zal Evans deze mythe continueren?

Zaterdag 19 juli zal de Tour Foto Side zich weer bij de Tourkaravaan voegen, waarna maandag op tweede rustdag vanuit Monaco het tweede weekoverzicht zal volgen.


©2008 by REMEPRO.NLTerug naar indexpaginaAdverteren bij Daisycon


Het copyright van alle in deze site opgenomen foto's ligt bij REMEPRO.NL - Zonder schriftelijke toestemming is het niet toegestaan deze foto's te gebruiken.
Mocht je jezelf herkennen op een van deze foto's en daarom de foto van internet af willen of jezelf onherkenbaar gemaakt zien,
stuur ons dan een e-mail en e.e.a. zal zo snel mogelijk worden uitgevoerd.