Tour de France 2008
Week 2 - No dope, no glory


Helaas stond de tweede week van Le Tour 2008 toch weer in het teken van doping. Op de tweede rustdag deze tour, waarbij gekozen hebben om de Tour even helemaal te verlaten en te genieten van het altijd fraaie Monaco, is het de hoogste tijd om het tweede weekoverzicht te plaatsen.

Nadat zonder al teveel media-aandacht de Spanjaarden Mojses Duenas Nevado (Barloworld) en Manuel Beltran (Liquigas) reeds uit de Tour verwijderd waren nadat ze positief getest waren op doping deze Tour, werd de karavaan op donderdagochtend opgeschikt toen het Italiaanse talent Ricardo Ricco, deze Tour goed voor 2 dagoverwinningen, door de gendarmerie uit de spelersbus werd gehaald en gearresteerd. Zijn ploeggenoten stonden al klaar voor de start, maar werden teruggehaald nadat Saunier Duval besloten had alle wieleractiviteiten te staken en dus de hele ploeg naar huis mocht. Later werd bekend dat de ploeg niet alleen Ricco, maar ook de winnaar van de etappe naar Hautecam, Piepoli, ontslagen heeft. Beide zouden gerommeld hebben met hun bloedwaarden, door het gebruik van syntetische EPO, een vorm van doping die vrij nieuw is en waarvan gedacht werd dat die moeilijk in het bloed gevonden zou worden.

Maar natuurlijk werd er gewoon doorgefietst. De Tour stopt voor niemand, en laat zich ook niet stoppen door dopinggevallen. Het positief testen en direct actie ondernemen toont alleen maar aan dat de organisatie van Le Tour er bovenop zit en een echt schone koers wil hebben.

In de rit na de rustdag naar Foix kon eindelijk een grote groep uit de greep van het peloton blijven. Op de streep had de groep bijna een kwartier voorsprong en bleek Kurt Arvesen de meeste kracht over te hebben om als eerste over de streep te komen. Ook een Nederlander in deze kopgroep: Koos Moerenhout werd fraai vierde.

Na de eerste bergen van de Tour achter zich te hebben gelaten, werd zoals verwacht donderdag in Narbonne weer een massasprint ingezet. Voor de derde keer deze Tour bleek Mark Cavendish de snelste in de massasprint te zijn. Alsof dat nog niet genoeg was, pakte hij de volgende dag in Nimes wederom de dagprijs door met een minimale voorsprong op de meet Robbie McEwen te verslaan. Niemand leek Cavendish te kunnen verslaan, maar zaterdag bleek toch ook de Rabobank nog te kunnen sprinten: Oscar Freire pakte de eerste overwinning voor de Nederlandse ploeg, al moet vermeld worden dat Cavendish niet meesprinte omdat hij op achterstand gereden was.

Inmiddels was de Tour aangekomen aan de voet van de Alpen, en werd zondag de eerste Alpenrit verreden. In de stromende regen met onweer werd gestart in Embrun, en zou na een beklimming van de buiten categorie de finish in het Italiaanse Prato Nevoso op een col van de eerste categorie liggen. In de eerste afdaling werd de Tour opgeschikt door een val van 10 meter naar beneden van Oscar Pereiro Sio. Met enkele botbreuken zou de winnaar van de Tour 2006 deze editie moeten verlaten. Op de beklimming van de Italiaanse berg brak achter een kopgroepje van vier man een ware strijd los. Nadat Menchov na een ontsnapping onderuit gleed, maar weer snel kon aansluiten, was het Frank Schleck die de aanval op de gele trui opende. Met slechts 1 seconde achterstand in het Algemeen Klassement, reed de Luxemburgse kampioen bij het groepje met Cadel Evans weg. Op de streep bleek hij 9 seconden over te hebben waardoor de Gele Trui-drager op de tweede rustdag Frank Schleck is.

Na de welverdiende rustdag staan voor dinsdag en woensdag twee zware bergritten door de Alpen op het programma. Dinsdag trekt de Tour Frankrijk weer binnen, woensdag zal de finish op de ‘nederlandse berg’ Alpe d’Huez liggen. De verwachting dat dit jaar een Nederlander daar zal winnen, is minimaal te noemen, maar misschien kan de Rus in Nederlandse dienst, Menchov, toch voor een oranje zonnetje zorgen op de berg. Met in het achterhoofd de tijdrit, een dag voor de finish in Parijs, zal de komende dagen de voorsprong op Evans groter moeten worden, omdat normaal gesproken de Australier Evans in een tijdrit een groot aantal seconden terug kan pakken. Wij blijven het op de voet volgen!


©2008 by REMEPRO.NLTerug naar indexpaginaAdverteren bij Daisycon


Het copyright van alle in deze site opgenomen foto's ligt bij REMEPRO.NL - Zonder schriftelijke toestemming is het niet toegestaan deze foto's te gebruiken.
Mocht je jezelf herkennen op een van deze foto's en daarom de foto van internet af willen of jezelf onherkenbaar gemaakt zien,
stuur ons dan een e-mail en e.e.a. zal zo snel mogelijk worden uitgevoerd.