Tour de France 2008
Week 3 - Viva Espagna


Parijs is weer gehaald, de Tour de France 2008 is weer tot een einde gekomen, en mag dit jaar terugkijken op een redelijk goed geslaagde ronde. Tuurlijk, er was wederom een hoofdrol weggelegd voor doping, maar dat kan ook uitgelegd worden als ‘de ASO is zo strikt, zondaars worden gepakt’. Nee, de sportieve prestaties wonnen het deze Tour, waarbij vooral de nieuwe talenten van zich lieten spreken.

Helaas bleef bij de Alpenritten, die oa over de hoogst gelegen verharde weg van Europa ging, een echte aanval van de favorieten uit. Cadel Evans en Denis Menchov leken beide niet een eerste stap te willen nemen. In de eerste bergrit naar Jausiers bleven de toppers nog bij elkaar, outsider Sastre kon in de rit naar Alpe d’Huez profiteren van de lafheid en veroverde zo de gele trui van Frank Schleck. Hij pakte ruim anderhalve minuut op Evans, die zich niet echt zorgen leek te maken omdat er immers nog een tijdrit op het programma stond.

De redelijk vlakke etappes naar Saint-Etienne en Montlucon waren met name om bij te komen van het Alpengeweld. De eerste etappe mochten Burghardt en Barredo de hele dag voor het peloton uit rijden, vrijdag naar Montlucon mochten twee fransen strijden om de hoofdprijs. Sylvan Chavanel bleek iets sneller dan Roy, maar in het klassement veranderde er uiteraard weinig.

Op de een na laatste dag stond de tijdrit op het programma: 53kilometer over licht glooiend terrein. Menchov moest al gauw zijn hoop op een podiumplaats in Parijs wegstoppen, al zou hij wel sneller rijden dan zijn concurrenten Kohl, Evans en Sastre. Het verschil was verre van genoeg. Schumacher zette wederom een tijd neer die niet te kloppen bleek, maar de ogen waren uiteraard gericht op het duel Sastre-Evans. Evans moest op Schumacher 2.05 toegeven, Sastre slechts een halve minuut meer. De tijdrit van zijn leven hield hem dus in het geel, met een minuut voorsprong op Evans, 1.20m op Kohl en 2 minuten op Menchov.

Zoals altijd was de laatste etappe naar de Champs Elyssees een formaliteit. Er werd erg langzaam gekoerst, en pas op de Champs Elyssees werd het tempo opgevoerd. Op de streep bleek de belg Steegmans de snelste in de sprint te zijn, waarna iedereen zich naar het podium haastte. Daar bleken de Spanjaarden goed vertegenwoordigd: niet alleen was het de derde keer op rij dat een Spanjaard de Tour won (Pereiro Sio en Contador gingen Sastre voor), ook de groene trui ging naar Spanje toe: Oscar Freire. Een groen succes dus voor de Rabobank, al had men meer gehoopt dit jaar.

Na drie weken rondreizen door Frankrijk, met een perssticker op de auto als een dolle overal heenrijden en de verkeersregels even aan je laars te lappen, van hotel naar hotel te reizen en zo’n 8.000 fotos gemaakt te hebben, zit het er nu weer op. We kijken echter alweer uit naar de start van de Tour de France 2009, die in Monaco van start zal gaan. Tot dan!


©2008 by REMEPRO.NLTerug naar indexpaginaAdverteren bij Daisycon


Het copyright van alle in deze site opgenomen foto's ligt bij REMEPRO.NL - Zonder schriftelijke toestemming is het niet toegestaan deze foto's te gebruiken.
Mocht je jezelf herkennen op een van deze foto's en daarom de foto van internet af willen of jezelf onherkenbaar gemaakt zien,
stuur ons dan een e-mail en e.e.a. zal zo snel mogelijk worden uitgevoerd.