Spakenburg - IJsselmeervogels 0-2
Spakenburg, Hoofdklasse B, 05-11-2005


De IJsselmeervogels moesten vandaag bij de buren Spakenburg op bezoek

De keeper van Spakenburg moet dus vriendelijk vragen of de bal terug komt...

...en ja, die kwam wel terug, maar wel met een rood kleurtje

De mascotte van 'de rooien'

Tijdens de warming-up vloog er al van alles langs de keeper

De warming-up van de blauwen

Fans van jong tot oud


Spakenburg had moeite het doel schoon te houden

en dit was dan nog voor de aftrap...Bij de blauwen begon het langzaam te roken


De spelers komen het veld op


De vip-tribuneTifo in het uitvak

Blauw-witte confetti

Fakkels bij de IJsselmeervogelsRook, heeeel veel rook


Spakenburg

IJsselmeervogels
IJsselmeervogels startte aanvallendHet scoren bleef uit bij de IJsselmeervogels, waarna kansjes voor Spakenburg kwamen


Stephan Rahantoknam moest geblesseerd het veld afFeest in het uitvak na de 0-1

Christiaan Opschoor maakte de 0-1


Bij winst komen de IJsselmeervogels 15 punten los van Spakenburg

In de tweede helft kwamen er meerdere kansen voor Spakenburg

De bal ging er echter niet in


Ook voor IJsselmeervogels kwamen er kansen op de 0-2


Mario vd Ende bekeek de wedstrijd ook

Kwong Wah Steinrath scoorde dan toch de 0-2

Feest voor het IJsselmeervakEn terwijl de Roden al van het kampioenschap dromen...

kwamen bij Spakenburg de witte zakdoekjes naar voren
De rode-fans bestormen het veld na het laatste fluitsignaalEen groot rood feestOmhelzingen bij 'de rooien'...

..en teleurgesteld bleven de blauwen achter...

Rode gloed over de Westmaat

Spakenburg was de afgelopen week weer verdeeld in twee kampen. Hoe hecht de gemeenschap normaal is, zo fanatiek staan de inwoners van het vissersdorp twee keer per jaar tegenover elkaar. De grote vraag is altijd: Ben je een Rooie, of een Blauwe? Voor een buitenstaander een nietszeggende vraag, voor Spakenburgers des te belangrijker.

Dit weekend was het weer zo ver, de derby der derby’s stond op het programma: SV Spakenburg tegen IJsselmeervogels. Eerstgenoemde speelt in het blauw, de ‘vogels’ in het rood. Het was de 23e keer dat de succesvolle amateurclubs uit de Hoofdklasse B zaterdagamateurs tegenover elkaar stonden. Negen keer was SV Spakenburg de betere club, en vijf keer mochten de Vogels zich de beste van het dorp noemen. Ook het doelsaldo is in het voordeel van SV Spakenburg, 31 voor, 22 tegen. Toch was IJsselmeervogels vanmiddag de grote favoriet. “Het Ajax van de amateurs” staat fier bovenaan in de ranglijst, en was tot vanmiddag liefst zeven wedstrijden op rij zonder puntverlies. SV Spakenburg verkeert dit seizoen in een vormcrisis, na acht wedstrijden is het verschil in punten met de rode buren al twaalf punten.

De derby leeft in Spakenburg, en tot ver daar buiten, dat moge duidelijk zijn. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Radio Utrecht, en ’s avonds in zijn geheel uitgezonden op de lokale televisie. De Telegraaf besteedde er al aandacht aan, en in mei zond de NOS een documentaire uit die geheel gewijd was aan de strijd op de Westmaat, het sportpark waar de beide clubs naast elkaar gevestigd zijn. Dat sportpark is de laatste weken ook een gespreksonderwerp wat vaak ter sprake komt. De clubs groeien namelijk allebei nog steeds, waardoor de accommodaties te klein worden. Mogelijkheden tot uitbreiding zijn er eigenlijk niet, dus kwam men met het plan om dan maar één van beide clubs te verhuizen naar een nieuw stadion. Dit zou dan IJsselmeervogels worden, aangezien deze club aan de vooravond staat van de bouw van een nieuwe tribunecomplex, compleet met kleedkamers, sponsorhome en andere ruimtes. Aangezien SV Spakenburg in 2004 al een dergelijke tribune heeft gebouwd is het niet logisch dat de Blauwen naar een andere locatie verhuizen. De plannen werden verder uitgedacht, en de clubs en de gemeente waren het er mee eens. Eén partij echter niet: De supporters. Zij vinden dat de Vogels gewoon op de Westmaat moeten blijven, wat er ook gebeurt. Voorlopig liggen de plannen nog even in de ijskast, en men gaat kijken wat er uiteindelijk gaat gebeuren om het capaciteitsprobleem op te lossen.

Terug naar de derby zelf. Deze begon voor de supporters van beide clubs al op vrijdagavond in het centrum van Spakenburg. Om voor eens en altijd uit te maken wie nou de sterkste supportersschare heeft, was er door de lokale radio omroep een touwtrek wedstrijd georganiseerd, welke uiteindelijk werd gewonnen door de supporters van SV Spakenburg.

Zaterdagmiddag stroomde de blauwe kant van het sportpark al vroeg vol. Uitgedost in de clubkleuren kwamen ruim 9000 supporters door de toegangspoorten van het knusse stadionnetje, een aantal waar men in de Gouden Gids Divisie jaloers op kan zijn. Er was een extra zittribune geplaatst, waarvoor de kaarten op de zwarte markt voor zo’n €75,- van eigenaar verwisselden. De supporters van de Vogels hadden een eigen ingang gekregen, en namen plaats achter het doel. Iedereen was er klaar voor, en de sfeer was zoals bij een kampioenswedstrijd. Onafgebroken geluid van toeters, trommels, en rondom het veld vele spandoeken met al dan niet ludieke teksten om de buurman even te plagen. Al tijdens de warming up werd duidelijk hoe groot de rivaliteit is. Als een speler van SV Spakenburg de bal naast het doel schoot, werd deze netjes terug gegooid, maar niet voordat er met een spuitbus een laag rode verf op was aangebracht. Dit alles onder het toeziend oog van glimlachende stewards. De dozen met vuurwerk en ballonnen werden het sportpark opgedragen, de confetti kanonnen werden opgesteld langs de lijn. De stadionspeaker gaf nog maar eens de regels door voor het afsteken van het vuurwerk, de massaal uitgerukte media zocht een plekje. Kortom, iedereen was er klaar voor. Een paar minuten voor half 3 komen de spelers dan het veld op, en kan de show beginnen. Vorige week werd er door de supporters van de vogels al gecollecteerd voor vuurwerk, en dat die collecte een flink bedrag heeft opgeleverd blijkt wel. Vele fakkels, rookpotten en 100.000 klappers worden ontstoken. Aan de blauwe kant is het al niet anders. Het veld wordt bedekt voor een tapijt van blauw-witte confetti, blauwe rookpotten veroorzaken een rookgordijn wat tot ver in de omtrek te zien moet zijn geweest. De spelers wensen elkaar een sportieve wedstrijd, terwijl het Spakenburgs volkslied voor de luidsprekers schalt. De wedstrijd begint, en de Vogels lijken hun koppositie niet te verloochenen, ze vertonen het betere voetbal deze middag. Dit komt tot uiting als Christiaan Opschoor vlak voor rust de 0-1 op het scorebord zet. De tweede helft krijgt SV Spakenburg nog wel wat kansjes, maar toch is het IJsselmeervogels die nogmaals weet te scoren, ditmaal via de voet van Kwong Wah Steinrath. De score had overigens nog hoger kunnen uitvallen, zij het niet dat de Vogels in de tweede helft liefst twee keer de lat wisten te raken.

Direct na het tweede doelpunt komen beide supportersgroepen weer in aktie. Bij de rode kant komen spandoeken met daarop de tekst ‘kampioenen’ tevoorschijn, met daarnaast een doek met het getal 15, wijzend naar het puntverschil tussen de twee rivalen. Bij de blauwen zijn de doekjes een stuk kleiner, namelijk witte zakdoekjes. Het werd voor de wedstrijd al gefluisterd; bij verlies zou SV Spakenburg’s hoofdtrainer Bert Ebbens de laan uitgestuurd worden. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is op dit moment nog niet bekend, maar het moge duidelijk zijn dat het niemand zal verbazen.

De scheidsrechter fluit het laatste signaal, en direct wordt het speelveld in bezit genomen van supporters van de IJsselmeervogels, die uitzinnig zijn van vreugde. De overwinning wordt gevierd alsof zojuist de Champions League is veroverd. Spelers gaan op de schouders, gezangen klinken en opnieuw wordt er veel vuurwerk ontstoken. Terwijl de aanhangers van de thuisclub rustig afdruipen, dient de grasmat als feestterein voor de ‘Rooien’, onder toeziend oog van o.a. Gert Kruys en Mario van der Ende. In de bestuurskamer praten bestuursleden na over de enerverende afgelopen dagen, en vanzelf sprekend staan de heren met de rode stropdas met de grootste glimlach aan het buffet.

De komende week zullen de inwoners van het vissersdorp elkaar ongetwijfeld nog vaak genoeg herinneren aan zaterdagmiddag, maar daarna zal het weer worden zoals anders, rustig en gemoedelijk. Tot dat het 1 april 2006 is, dan staat namelijk wederom de derby op het programma, alleen dan aan de rode kant.

Henry

©2005 by REMEPRO

  Aanbevolen links:

Officiele website Spakenburg

Officiele website IJsselmeervogels

Supporters website IJsselmeervogels


Sport Foto Site